Jantung berdebar selepas ngopi? Mungkin ini sebabnya

Pernahkah anda merasakan jantung berdebar selepas minum kopi? Institut Kesihatan Nasional mentakrifkan jantung berdebar sebagai sensasi denyutan jantung yang berlangsung lebih cepat daripada biasa.

Apabila ini berlaku, jantung mengepam darah dan hanya mengalami ketidakteraturan sesaat. Kopi ternyata menjadi satu punca denyutan jantung lebih cepat daripada biasa.

Kopi mengandungi kafein, yang merupakan perangsang semulajadi bagi tubuh. Apabila kita minum kafein, sistem saraf pusat dirangsang. Ini menyebabkan gejala seperti peningkatan kewaspadaan, sakit kepala, keletihan, berdebar-debar, dan pening. Baaca juga: denyutan jantung normal kanak-kanak

Semua orang bertindak balas terhadap kafein dengan cara yang berbeza. Sesetengah orang tidak mengalami gejala apabila mengambil kafein, tetapi tidak sedikit orang yang mengalami kesan sampingan selepas meminum kafein.

Keadaan ini boleh bergantung kepada berapa kerap dan berapa banyak kita kerap mengambil kafein. Jika anda tidak digunakan untuk minum kopi, maka seseorang cenderung mengalami palpitasi jantung. Atau mungkin ada orang yang lebih sensitif terhadap kafein yang mencetuskan tindak balas jantung selepas minum kopi.

Kafein menyebabkan palpitasi jantung kerana ia merangsang sistem saraf pusat. Persatuan Jantung Amerika mengatakan, walaupun jantung mempunyai irama tetap, tetapi rangsangan saraf dapat mengubah irama.

Berapa banyak cawan kopi masih selamat untuk dimakan?

Walaupun kafein dapat membuat jantung lebih cepat mengatasi, pada dasarnya ia tidak membahayakan kesihatan. Dikutip dari Livestrong, kira-kira 80 cawan kopi sehari adalah dos kafein.

Maksudnya, apabila dimakan secukupnya maka kopi bukanlah sesuatu yang berbahaya walaupun menyebabkan jantung berdebar.

Menurut Dr. Arthur Klatsky, ahli kardiologi di Amerika Syarikat, minum satu hingga tiga cawan kopi sehari juga mempunyai kesan pencegahan terhadap beberapa penyakit. Penyelidikannya juga menunjukkan bahawa kopi tidak mempunyai kesan perlindungan pada jantung, tetapi juga tidak menyebabkan kesan berbahaya.

American Journal of Nutrition Clinical menyatakan bahawa kebanyakan orang mampu bertolak ansur dengan jumlah kafein yang sederhana tanpa kesan sampingan yang berbahaya.

Sekitar 200 hingga 300 miligram kafein, yang bersamaan dengan dua hingga empat cawan kopi sehari, biasanya dianggap normal. Lebih daripada jumlah ini dapat merangsang reaksi tertentu, termasuk satu jantung berdebar-debar.

Satu kajian oleh organisasi penjagaan kesihatan Amerika Syarikat pada 130,054 orang dewasa menguji kesan minum kopi dan kemungkinan mengalami degupan jantung yang tidak teratur.

Kajian mendapati bahawa mereka yang minum empat atau lebih gelas kopi setiap hari mempunyai peluang 18 peratus lebih tinggi mengalami degupan jantung yang tidak teratur berbanding mereka yang tidak minum kopi sama sekali.

Kesan perangsang pada kopi boleh menyebabkan seseorang mengalami kesulitan tidur atau mengalami gangguan perut yang boleh menjejaskan kesihatan. Sekiranya anda mempunyai masalah masalah jantung, berjumpa doktor anda berapa banyak cawan kopi yang selamat untuk anda. Baca juga: cara nak hilangkan jerawat dalam masa 1 hari

Selain itu, menurut banyak kajian termasuk dari Harvard School of Public Health, walaupun kopi boleh mempunyai kesan perangsang pada jantung dan tubuh, minum kopi dapat menawarkan banyak manfaat.

Faedah yang diperoleh daripada makan kopi termasuk mengurangkan risiko diabetes, kanser kolon, dan batu empedu. Kopi juga mempunyai kesan perlindungan terhadap penyakit hati dan penyakit Parkinson.

Add Comment